Az 1.4 TDCi-is Fiestámban manuális klima van.
Itt a nyár és nem győzöm kapcsolgatni.
Mitől digitális egy klíma.
Arra gondoltam, hogy egy mikrovezérlővel hőfok függvényében kapcsolgatnám a klima gombot.
Esetleg a keringetésgomb és a ventillátor sebességkapcsolója is bevonható a szabályozási körbe.
Kérdéseim:
A klima fiziológiai szabályozásához, milyen bemenő paramétereket figyelembe véve, kapcsolgassuk a gombokat ?
A Fiesta vezetékezési rajza, vagy idevonatkozó részletei érdeklnének.
PL.: beállítom a szabályozómon a 22 fokot és kirelézem a klima nyomógombot, akkor digitális lesz-e a klímám ?
Próbálkozott-e valaki ilyesmivel, és van-e értelme ?
Kösz !
Én gondolkodtam már ilyesmin és egy nem túl bonyolult PIC alapu elektronikával ezt meg is lehetne oldani.
Amit figyel egy gyári digit klima amely szerintem a mikroprocesszoros vezérléstől lesz DIGIT
Külső hőmérséklet - szerintem elhagyható -
Belső hőmérséklet
Napszenzor - szerintem elhagyható -
Párologtató - klimaradiátor - hőfok - Szerintem elhagyható
Kilépő levegő hőfok - szerintem elhagyható -
Egyéb opciós funkciók - szerintem elhagyható -
A hőmérséklet a hideg és a meleg levegó keverékéből kerül előállításra.Azaz a középső gomb pl léptetőmotoros vezérlése. Ne felejtsük el a végállásokat hogy a rendszer tudja, hogy hol is van a gomb éppen. A klima OFF ON megoldás nagyon durva dolog lenne és valószínüleg igen komoly tűréssel működne.
A ventillátor a kívánt és a meglévő hőfok függvényében szabályozva, pl egy tirisztoros szabályzás. Nagy eltérés nagyobb sebesség kis eltérés kissebb de soha nem áll le a kívánt hőfok tartásához "alapjáraton" forog.
A fent - lent szabályzás a hőfok szempotjából elhagyható, talán beleférne még az is ha pl nagy eltérés van akkor szemből nyom , ha kicsi akkor lent és szemből ha süt nagyon a nap akkor fent és szemből.
A digit klímákban a kompresszor mindíg ON kivéve ECO mode! de akkor hideget nem adcsak a lehetőségei szerint próbálja kikeverni a levegőt, csak a rendszerben lévő nyomás kapcsolgatja.
A páramentesítő funkció: Fent fúj és klima ON nem teljesen hideg levegőt kap az ablak hanem egy picit langyosabbat.
A venti szintén mindíg ON
kb ennyi jutott eszembe
Ezeket a paramétereket figyelembe véve egy nem tól bonyolult vezérléssel szerintem ez megoldható, de akár a gomboka is fel lehetne cserélni egy LCD re és akkor miért ne TOUCHSCREEN
))))))))))) na látom már megint kezdődnek az álmatlan éjszakáim, a gyere már aludni mondatok zúgnak a fülemben!!!!
)))))))))