Author Topic: Lengéscsillapitó  (Read 18491 times)

nandi

• Guest
Re: Lengéscsillapitó
« Reply #15 on: 2009 March 25, 20:13:39 pm »
Vidd el valami autószalonba, ahol van ingyenes állapotfelmérés (én a salgótarjáni Ford Romhányiba szoktam), ott megnézeted a lengéscsillapítódat is, egyből kiderül mi a helyzet. Ha nincs a közeledben ilyen "ingyen cucc", szervízben is meg tudják nézni, ahol van lengéscsillapító vizsgáló (ahol műszaki viszgát csinálnak, ott kell lennie).

Dani81

• Guest
Lengéscsillapító
« Reply #16 on: 2009 April 02, 16:02:55 pm »
Sziasztok! A következő gondom lenne. Elfolyt az olaj a hátsó lengéscsillapítómból, és szeretném kicserélni. Valaki csinált már ilyet, mennyire bonyolult? Otthoni kürülmények között megoldható ez? Ha valaki tud valami leírást ennek a menetéről légyszi írja le nekem. Köszi előre előre is!

Offline kobold79

• Vezetett már fiestát
  • Segített?: +45/-0
Re: Lengéscsillapító
« Reply #17 on: 2009 April 02, 18:10:45 pm »
Szia! Kerék le. 10-es, 15-ös dugókulcs, hosszúszár, és racsni. Nagyából ennyi. Nekem van gyári bontott 5E. plusz szerelés! :)
kobold

Dani81

• Guest
« Reply #18 on: 2009 April 02, 21:11:11 pm »
Köszi az infót, de mondjuk a rugóval nem kell semmit kezdeni? Mert valahol láttam már hogy az első lengéscsillapítónál "meg kell akasztani" a rugót. Itt nincs ilyen macera? Ja és az autó 2004-es bár gondolom az elv ugyanaz mindegyiknél.

bende

• Guest
« Reply #19 on: 2009 April 03, 11:03:44 am »
mk3-nál nem kellett -könnyű kasztni.. simán "rádölsz", le nyomod a testsúlyoddal.. csak kellhet még egy segítőkész, hogy amíg te lenyomod a rugót ő addig áttolja a csavart a helyére.. de az mk6 már lehet keményebb dió :)

Offline harciger

• A Fiestás
  • *
  • Segített?: +0/-127
« Reply #20 on: 2009 April 03, 13:39:39 pm »
Én saját magam fogom felújítani a teleszkópot. Ki kell szedni, és ki kell akasztani a rugót. S majd kifúrod egy 6-os fúróval, leengeded az olajat, menetet fúrsz bele, s feltőltöd új olajjal és behajtasz  neki egy csavart. nagyjából így. egy ismerősömnek is elfojt ugyanezt megcsináltuk amit leírtam és már a harmadik éve ugyanolyan jó. Pedig az B vectra és nagyobb a súlya.Próbáljátok ki ti is. Hátha sikerűl. De ez függ a karmantyú állapotától is. viszont így is lehet spórólni.
Ha adnak fogadd el. Ha Ăźtnek add vissza!

Offline kobold79

• Vezetett már fiestát
  • Segített?: +45/-0
« Reply #21 on: 2009 April 03, 18:42:24 pm »
Sziasztok!
Mk6-7-nél büntetlenül kiszedheted a lengést mert a szilent annyira feszes hogy megakadájoza hogy a hátsó hid lebukjon. De ha ránehezedsz akkor a rúgó is kijön!!!
kobold

RyAn

• Guest
« Reply #22 on: 2009 April 03, 19:55:50 pm »
Én saját magam fogom felújítani a teleszkópot. Ki kell szedni, és ki kell akasztani a rugót. S majd kifúrod egy 6-os fúróval, leengeded az olajat, menetet fúrsz bele, s felt?ltöd új olajjal és behajtasz  neki egy csavart. nagyjából így. egy ismer?sömnek is elfojt ugyanezt megcsináltuk amit leírtam és már a harmadik éve ugyanolyan jó. Pedig az B vectra és nagyobb a súlya.Próbáljátok ki ti is. Hátha siker?l. De ez függ a karmantyú állapotától is. viszont így is lehet spórólni.

én nem igazán vagyok a hive ennek a felujitásnak  :tongue1:

Offline sUdYe

• Global Moderator
  • Segített?: +68/-13
  • Ford fanaticccc! Cabrio őrült :D PDF
« Reply #23 on: 2009 April 03, 20:06:45 pm »
a felújításnak nem vagyok ellenére, de azért hozzáértő szakemberre bíznám, a futómű, a fék és a gumik (ez utóbbit tudom miért pont én említem, de majd látjátok hogy megváltoztam  :-X ) amiktől az életed és mások élete függ, ezekkel én nem nagyon játszanék, jobb nem kísérteni az ördögöt, mert sohasem alszik.

Gaben81

• Guest
Re:Lengéscsillapitó
« Reply #24 on: 2011 May 02, 08:41:00 am »
Nos, elérkezett a hátsó lengéscsillapítók cseréje.

Valakinek van tapasztalata a Sachs Supertouring vagy Bilstein B4 típusokról? Melyiket ajánlanátok?

Offline kombusz

• A mester
  • Segített?: +33/-8
« Reply #25 on: 2011 May 02, 11:59:44 am »
szerintem mellényulni egyikkel sem tudsz    :)

adcsyka

• Guest
« Reply #26 on: 2011 June 28, 07:16:56 am »
Sziasztok.

Szükségem lenne a segítségetekre/véleményetekre.
Van nekem egy 2006-s évjáratú 1.6 TDCi fiestám. A haverom szerint a bal oldali első rugóm "össze van ülve". Emiatt nagy valószínűséggel tönkre ment a lengéscsillapítóm is.
Szerintetek normális hogy egy alig öt éves (113.000 km.) autónál a rugó "összeül"?
Hol és mennyiért tudnék ilyen rugót szerválni?

Előre is köszönöm a segítségeteket.

Offline fiesta2002

• A mester
  • Segített?: +75/-0
« Reply #27 on: 2011 June 28, 11:25:51 am »
Én olyanról hallottam, hogy a rugó tetejéből észrevétlenül letörik egy darab és emiatt rövidebb lesz.

Beszerzési források:
http://autoalkatresz.cegvalaszto.hu/
www.cromax.hu
www.nagyauto.hu
stb.
Mk6 1.3 benzin

adcsyka

• Guest
« Reply #28 on: 2011 June 28, 11:44:11 am »
Köszi a gyors választ.

Elvileg a rugóból nem hiányzik, bár ezt csak a saját szemem által látottakra alapozom.

Én olyanról hallottam, hogy a rugó tetejéből észrevétlenül letörik egy darab és emiatt rövidebb lesz.

Beszerzési források:
http://autoalkatresz.cegvalaszto.hu/
www.cromax.hu
www.nagyauto.hu
stb.

Offline fiesta2002

• A mester
  • Segített?: +75/-0
« Reply #29 on: 2011 June 28, 11:51:25 am »
Meg tudtad nézni a felső végét is a rugótányérban?
Vagy esetleg kiszerelted?
Mk6 1.3 benzin