Sziasztok,
Az alábbi problémában szeretném a segítségeteket kérni.
Pár hónapja vásároltam egy Fiest-at (1.3 Benzin, láncos motor, A9JB2, 2002-es). Észrevettem, hogy miután leállítom a motort a hűtővíz tartály kupakjánál jön ki a nyomás. Szerelővel megnézettem ki lett cserélve: vízpumpa, termosztátház, hosszbordás, tartály és kupak, valamint a hűtővíz.
Sajnos a helyzet nem változott. Megpróbálom pontosan leírni a helyzetet. Két problémám van:
1. Üzem-meleg állapotban a hűtővíz tartály túlfolyó csövéből a tartályba csordogál vissza a víz, magasabb fordulaton nem csak csordogál, hanem folyik. Ez még talán nem is lenne gond, de olyan mintha buborékos víz folyna vissza, azt, hogy ezek a bubik, "levegő" bubik valahonnan, vagy forrásban lévő víz nem tudom.
2. Amit először említettem. Leállítom a motort és a túlfolyó tartály kupakja "szelel", jön belőle a levegő. És leállított motornál is még folyik vissza a víz a túlfolyó csövön, olyan mintha forrna benne valahol a víz, és az "bugyogna" vissza a tartályba. Ha lecsavarom a kupakot akkor láthatóan felforr a víz. (Bár ez akár normális is lehet a nyomáscsökkenés miatt.)
Ezek ennél a blokknál normális jelenségek? Nektek is csinál ilyeneket?
Egyébként a hőfokmérő soha nem mozdul ki a "normál" állapotból, a ventilátor rendesen kapcsol be/ki. A hűtővíz nem olajos és leállítás után sem kőkemények a csövek.
A legnagyobb félelmem, hogy hengerfejes, de konkrét "bizonyíték" nélkül nem szeretném szétszedetni.
Tudnátok kérlek tanácsokat adni?
(Elnézést a nem túl szakszerű megfogalmazásokért.
)
Üdv,
JV