Author Topic: futómű rázás  (Read 9939 times)

Offline Skiccpausz

• Hallott már a fiestáról
  • **
  • Segített?: +1/-0
  • 1.4 TDCi MK6
futómű rázás
« on: 2015 July 03, 20:48:06 pm »
Van egy régi problémám: 110-120 körül gyenge rázás érezhető a kormányon. Eddigi javítások a problémámmal kapcsolatban: Áprilisban futómű beállítás. Rázás megmaradt. Májusban első féktárcsa és fékbetét csere. (a régivel fékezéskor felerősödött a rázás, pedig csak 40 ezer volt benne) rázás még mindig érezhető. (fékezéskor már nem) A múlt hónapban stabilizátor rúd csere. Rázás megmaradt. Egy hete elvittem a teljes nyári szettet (gyári alufelni 15" 195/50 gumikkal, amik 2 szezont mentek eddig, télen a garázsban altatva  :) ) felnijavítás és centírozásra. A padon már nem üt, elmondásukra hagyatkozva nincs szálszakadás, szemre nem üt a felni sem, súly alig van ragasztva. Rázás megmaradt. Akkor? Mi a problem? ??? tanácstalan vagyok.  :-\

Offline Styleair

• A mester
  • Segített?: +22/-0
  • Moondust Silver Child Carrier
Re:futómű rázás
« Reply #1 on: 2015 July 03, 21:47:06 pm »
Van egy régi problémám: 110-120 körül gyenge rázás érezhető a kormányon. Eddigi javítások a problémámmal kapcsolatban: Áprilisban futómű beállítás. Rázás megmaradt. Májusban első féktárcsa és fékbetét csere. (a régivel fékezéskor felerősödött a rázás, pedig csak 40 ezer volt benne) rázás még mindig érezhető. (fékezéskor már nem) A múlt hónapban stabilizátor rúd csere. Rázás megmaradt. Egy hete elvittem a teljes nyári szettet (gyári alufelni 15" 195/50 gumikkal, amik 2 szezont mentek eddig, télen a garázsban altatva  :) ) felnijavítás és centírozásra. A padon már nem üt, elmondásukra hagyatkozva nincs szálszakadás, szemre nem üt a felni sem, súly alig van ragasztva. Rázás megmaradt. Akkor? Mi a problem? ??? tanácstalan vagyok.  :-\
Téli kerekekkel / avagy másik kerékgarnitúrával (felni+gumi) is csinálja?
Fiesta MKVI 1.3 (2002) EU3
Fiesta MKVI Facelift 1.3 (2005) EU4
Mondeo MKIII 2.0 TDCI Titanium X (2005) EU4

Offline Skiccpausz

• **
  • 1.4 TDCi MK6
« Reply #2 on: 2015 July 03, 21:57:18 pm »
Télivel is ráz. Azok 14" 175/65. Kicsit gyengébben, mivel ballonosabb. De az nem centíroztattam november óta. Másik szettem nincs. :-\ Nem igazán van már pénzem ilyen játékokra. (új felni+gumi kb 30 rongy) Kölcsön senkitől nem tudok kérni, illetve nem biztos hogy azok sem sérültek.  :-\

Offline Styleair

• A mester
« Reply #3 on: 2015 July 04, 22:52:48 pm »
Télivel is ráz. Azok 14" 175/65. Kicsit gyengébben, mivel ballonosabb. De az nem centíroztattam november óta. Másik szettem nincs. :-\ Nem igazán van már pénzem ilyen játékokra. (új felni+gumi kb 30 rongy) Kölcsön senkitől nem tudok kérni, illetve nem biztos hogy azok sem sérültek.  :-\
Értem. Olyan is történt már , hogy nem jól lett beállítva a futómű. Nem tudom, eléggé kerék gyanús a  jelenséged.
A téli gumik másik felnin vannak, vagy egy garnitúra felnin cserélgeted a téli/nyári szettet?

Offline zoli7503

• Látott már fiestát
  • Segített?: +3/-0
« Reply #4 on: 2015 July 05, 10:04:56 am »
üdv nálam is volt ilyen rázás , nálam centírozási hiba volt, próbáld meg másik gumisnál.

Offline Skiccpausz

• **
  • 1.4 TDCi MK6
« Reply #5 on: 2015 July 05, 17:11:54 pm »
Hát eléggé elszomorít a dolog. Az ember bízik a szakikban, ráadásul a környék legjobb gumisánál centíroztatok. A dolog fizikai lényegét értem, de ha a padon 0 az ütés, akkor mitől lehet a rázás? Vagy... miért nem tudja kimutatni a nagyobb sebességen (110-120) között fellépő rázást? Vagy erre az a megoldás, hogy teljesen új felni és teljesen új futó? Eléggé zsebbenyúlós, nem de bár?  >:(

Offline Csipi

• Adminisztrátor
  • Segített?: +110/-7
« Reply #6 on: 2015 July 06, 07:21:21 am »
Májusban első féktárcsa és fékbetét csere. (a régivel fékezéskor felerősödött a rázás, pedig csak 40 ezer volt benne) rázás még mindig érezhető. (fékezéskor már nem)
Rögtön csere után is csinálta? Gyári tárcsát vettél rá?
ildipontbretus kukac gmail pont com

Offline 52a52a

• Látott már fiestát
  • Segített?: +2/-0
« Reply #7 on: 2015 July 06, 20:55:03 pm »
Hát eléggé elszomorít a dolog. Az ember bízik a szakikban, ráadásul a környék legjobb gumisánál centíroztatok. A dolog fizikai lényegét értem, de ha a padon 0 az ütés, akkor mitől lehet a rázás? Vagy... miért nem tudja kimutatni a nagyobb sebességen (110-120) között fellépő rázást? Vagy erre az a megoldás, hogy teljesen új felni és teljesen új futó? Eléggé zsebbenyúlós, nem de bár?  >:(

Nagyobb sebességnél rázás a általában centirozás miatt lehet, viszont olvastam hogy féktárcsa csere is volt. Ha az új tárcsa felrakása elött nem lett lepucolva az agy (pl rozsdás koszos maradt alatta) amire felmegy a tárcsa az is okozhatja a problémádat. ;)
Ford Fiesta MK6 1,25 Benzin (2004)

Offline Skiccpausz

• **
  • 1.4 TDCi MK6
« Reply #8 on: 2015 July 08, 11:09:31 am »
Csipi:Nem gyárit vettem rá. Galfer-t vettem, az állítólag az Ate beszállítója, ami a gyári fékje. De a fék már jó, fékezésnél nincs rázás. Régen még alacsony sebességnél is "lüktetet" lassításnál. 52A52A: kösz a tippet, de akkor fékezésnél nem kellene a rázásnak felerősödni? Mert ilyen jelenség nincs. Normálisan lassul. Lehet, mégiscsak átb..ták a fejem a gumisnál, és hanyagul centíroztak? >:(

Offline Csipi

• Adminisztrátor
  • Segített?: +110/-7
« Reply #9 on: 2015 July 08, 13:10:31 pm »
Az alacsony sebességnél való fékezéskori "lüktetést" nekem is csinálja, de nekem tárcsa lesz a ludas, bár felszabályozás után is csinálta, elvileg nem kéne.
Centríroztasd ki újra, nézzétek át a gumikat (is), alaposan.

ildipontbretus kukac gmail pont com

Offline fiesta2002

• A mester
  • Segített?: +75/-0
« Reply #10 on: 2015 July 11, 20:09:04 pm »
...Másik szettem nincs. :-\ Nem igazán van már pénzem ilyen játékokra. (új felni+gumi kb 30 rongy) Kölcsön senkitől nem tudok kérni, illetve nem biztos hogy azok sem sérültek.  :-\

Meg lehet cserélni az elsőt a hátsóval. Először csak az egyik oldalon, azután próba, hogy van-e változás.   ;)
Mk6 1.3 benzin

Offline Styleair

• A mester
« Reply #11 on: 2015 July 13, 00:11:02 am »
Értem. Olyan is történt már , hogy nem jól lett beállítva a futómű. Nem tudom, eléggé kerék gyanús a  jelenséged.
A téli gumik másik felnin vannak, vagy egy garnitúra felnin cserélgeted a téli/nyári szettet?
Erre még nem válaszoltál. Amúgy fiesta2002 ötlete is jó, hogy megtaláld a problémát.

Offline Skiccpausz

• **
  • 1.4 TDCi MK6
« Reply #12 on: 2015 July 19, 10:49:23 am »
Tegnap voltam Ford szakszervizben. Megnézettem a futóművet is. Nem találtak hibát benne. Ott is azt mondta a srác -aki egyébként nagyon készségesen válaszolt kérdéseimre, és volt "kedve" üzemelés alatt is megnézni a problémát, konkrétan megküldtük a kocsit, hogy érezze ő is  ;D-, hogy két ok lehet: hanyag kerék kiegyensúlyozás (akár 5 gr is okozhatja) vagy a tárcsa felrakásánál kosz kerülhetett a tárcsa alá, és nem fekszik fel rendesen. Így már nyugodtabb a helyzet.  Ha rászánom magam, átnézem ezeket a dolgokat.  :)

Offline fiesta2002

• A mester
  • Segített?: +75/-0
« Reply #13 on: 2015 July 19, 20:57:42 pm »
Rémlik, hogy valahol szóba került, hogy némelyik felni közepe egy kicsit tágabb, mint az agy. És emiatt a kerék elcsúszhat a felszerléskor. De már nem emlékszem, hogy Focus volt vagy Fiesta. Esetleg ez is lehet.
Mk6 1.3 benzin

Offline Skiccpausz

• **
  • 1.4 TDCi MK6
« Reply #14 on: 2015 July 20, 12:00:00 pm »
Most, hogy írod... mintha én is emlékeznék rá. Szigetelő szalagos megoldást javasoltak talán rá. ;D először ezzel kezdem a javítást. Persze nem szigetelő szalaggal. Mintha az én felnim is egy kicsit tág volna az agyon. :)