Utánnéztem kicsit, hogy milyen olajat is javasolnak a Fiestába! A "nagy" könyvben szépen benne van!
FORD FIESTA benzines ..................SAE 5W30
FORD FIESTA dízel ........................SAE 10W40
MAZDA 121 (valamennyi)............... SAE 10W30
FORD KA ......................................SAE 10W30
Olajfogyasztásra is van egy jó leírás:
Az olajfogyasztás
A belsőégésű motorok olajfogyasztása azt az olajmennyiséget jelenti, amely az égési folyamat alatt elhasználódik. Az olajfogyasztás nem azonos az olajveszteséggel, amely pl. az olajteknő vagy a hengerfej tömítetlensége stb. miatt keletkezik.
A normál olajfogyasztás az égés és a kopás következménye. Kisebb mennyiségben a hengerekben; az égéstermékek (maradványok) és a kopásból, súrlódásból eredő részecskék elvezetése folytán. Elhasználódik még az olaj a motorban a nagy hőmérséklet és a nagy nyomás miatt is.
Befolyásolják az olajfogyasztást a külső üzemeltetési viszonyok, a vezetés módja, valamint a gyártási tűrések is. Az olajfogyasztás max. 1 liter/1000 km lehet.
Figyelem: ne töltsük az olajat a „Maximai" jel fölé. Engedjük le, ha túltöltöttük a felesleges mennyiséget, mert kárt okozunk a katalizátorban a kipufogóba került elégetlen üzemanyag miatt. A MAX és a MIN jel közötti mennyiség különbsége kb. 0,5-1 liter.
A olajveszteség okai
Olajkenésű motoron és nagy olajfogyasztás esetén a következő helyeken kell az olajszivárgási - hibát megkeresnünk:
• Nyissuk fel az olajbetöltő fedelét és ellenórizzüka tömítés állapotát (porozitás, sérülés).
• Ellenőrizzük a következő szellőzőtömlőket: motorblokktól a hengerfejfedélig, a légszűrőig ül a szívókönyökig (szorosan, tömítetten csatlakoznak-e).
• Ellenőrizzük: a hengerfejfedél tömítését
• a hengerfejtömítést
• a gyújtáselosztóperem elválasztási helyét
• az olajszűrőtömítést az olajszűrő peremén
• az olajleeresztő csavart(tömítőgyűrű)
• az olajteknő tömítését
• a motor és a hajtómű közötti bontási helyet (a tömítés a lendkeréken vagy a hajtóműtengelyen). Mivel tömítetlenség esetén a kilépő olaj
nagy felületen oszlik szét, a kilépés helyét nem lehet az első pillantásra felismerni. Eredményesen a következőképpen lehet a szivárgást keresnünk.
• Mossuk meg a motort. Fújjuk be a motort valamilyen kereskedelmi hidegtisztítóval. Hagyjuk megszáradni,
majd öblítsük le vízzel. Előzőleg burkoljuk be a gyújtáselosztót és a generátort műanyagfóliával.
Figyelem: a motor mosását csak automatikus és olajleválasztóval rendelkező autómosókban végeztessük.
• Fújjuk be a csatlakozó helyeket és a tömítéseket mész- vagy talkumporral. Megjegyzés: szakműhelyben speciális „olajcseppkereső spray"-t használnak.
• Ellenőrizzük az olajszintet, szükség esetén töltsünk be olajat.
A cserélendő olaj mennyisége (szűrőcserével együtt):
1,3 literes motor: 3,25 liter
1,25/1,4 literes motor: 4,0 liter
2,0 literes OHC motor: 4,5 liter
Mondjuk 5w30-at ír Fiestába ezért tettem bele olyat, de most már tudom hogy jobb a kicsit sűrűbb!
Szóval a 4 liter elvileg elég, de akkor ha esetleg után kell tölteni akkor venni kell még, ezért szerintem jobb az 5 literes kiszerelés!
10w30 as olajról jókat lehet olvasni, csak amiket én találatam mindnél a legkisebb kiszerelés 60L.
"A Performance GDI 10W-30 elsősorban a Mitsubishi Motor Corporation és a Mitsubishi Motor Europe által jóváhagyott és ajánlott, a közvetlen befecskendezésű benzinmotorok speciális követelményeinek megfelelő, teljesen szintetikus motorolaj.
Alkalmazásával a GDI motorok hosszabb üzemidő után is maradéktalanul képesek teljesíteni kiemelkedő üzemanyag-takarékos és kedvező emissziós tulajdonságaikat."