Nekem 149 Ft-os, fémszalagos, TESCO-s van fenn, és nem csíkoz, nem ugrál.
Néhány éve lehetett kapni , akkor vettem néhány készletet.
2-3 évente szoktam cserélni. Kiveszem a TESCOS-ból a gumicsíkot és átrakom a gyáriba. A gyári spoiler fontos, különben a lapát nagyobb sebességnél elemelkedik.
Szerintem a legtöbb gumicsík megfelelő, csak néhány dologra kell vigyázni:
- a műanyag megvezetősek (nem fémszalagosak) nekem nem váltak be, mert nem fogják rendesen a gumit.
- a guminak szabadon kell mozogni a megfogó karmokban. Ha valahol szorul, akkor nem fog felfeküdni.
- ha a fémszalagban törés, görbület van, akkor szintén kihagyhat egy széles csíkot
- ha a forgó a kar tövénél szorul, a rugó nem tudja eléggé leszorítani. Egy csepp olaj kell neki.
- ha a lapát zörög és saját magával párhuzamos csíkokat hagy, akkor az egyik irányban nem fordul át a gumi.
Ezt le lehet ellenőrizni, ha az ember a megfelelő pillanatban leveszi a gyujtást.
Meg kell csavarni a kart, hogy a gumi szöge az üveghez képest megváltozzon.
- ha a gumi egy sávban nem töröl, akkor lehet, hogy az él helyenként levált a gumi alapjától.
- ha a törlő egy vékony vonalban ott hagyja a vizet, akkor azon a ponton az él sérült, vagy piszkos.
- ha a lapát nagy sebességnél nem töröl rendesen, nem jó a spoiler.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
A folyadéktól is függ, hogy hogyan csúszik a lapát. Nekem nagyon bevált a Lidl-ben vagy Aldiban időnként kapható 2-300 Ft-os koncentrátum.