Author Topic: MK3 fordulatszámmérő - segítség kellene  (Read 9837 times)

takee

• Guest
MK3 fordulatszámmérő - segítség kellene
« on: 2012 February 12, 15:19:50 pm »
Sziasztok.

Beszereltem a fordulatszámmérős óracsoportot, bekötöttem mindent e szerint
http://www.fiestaguides.co.uk/content/rev_counter_wo_sup.html

Nem, hogy nem megy a fordulatszámmérő, de ha rajta van az EDIS (zöld-piros csíkkal) vezetékére kötve az óracsoport 10-es pinje, akkor lefullasztja az autót, valamit a gyújtással kavarhat be neki.

Ha le van húzva az EDIS csatija, akkor indítózásnál mocorog a fordulatszám mutató. Ha rajta van az EDIS csatija, akkor meg se nyikkan.

Namost, találkozott már valaki ezzel a problémával? Ami biztos, hogy a Pin10 az nekem is az 5. csatlakozó a műszercsoport csatijában, azzal nincs baj. Az EDIS en viszont nekem nem balról a második, hanem jobbról a második a zöld-piros vezeték. Ez lehet a hiba? Más a vezetékek színe? Vagyis nekem nem a színeket kellene keresni, hanem az EDIS balról második pinjére kellene kötnöm a vezetéket?

A leírásban szereplő autó 89-es, az óracsoportom 89-es, a Fityesz meg 94/11. havi.

Offline tarjoska

• A mester
  • Segített?: +52/-0
Re:MK3 fordulatszámmérő - segítség kellene
« Reply #1 on: 2012 February 12, 16:01:47 pm »
Megnéztem a Haynes rajzait, az nem valami egyértelmű, de próbáld meg a sima zöldről levenni.

itt a rajz, az ábrán 19 a műszer, annak a 12-es csatija a fordulatszámmérő. Bal alsó sarok a CFI.

« Last Edit: 2012 February 12, 16:22:25 pm by tarjoska »
A "tiszteletbeli szokásos" by Csipi

sztrakk9

• Guest
« Reply #2 on: 2012 February 12, 16:14:40 pm »
Hát nem apróztad el a rajzot!  ;D

Offline tarjoska

• A mester
« Reply #3 on: 2012 February 12, 16:16:53 pm »
exportálva pdf-ből, meg se néztem, tényleg...  ;D

#2: Javítva
« Last Edit: 2012 February 12, 16:23:00 pm by tarjoska »

takee

• Guest
« Reply #4 on: 2012 February 12, 16:29:15 pm »
Na szép, az én Haynes-em is 12-est ír de színeket nem rak mellé.  :-X

Megpróbálom majd a ződet. :P

takee

• Guest
« Reply #5 on: 2012 February 13, 17:26:35 pm »
Azt már kihámoztam, hogy az én EDIS-emen balról a 2. vezeték kell, ami sima zöld.

Ezt most összekötöttem a fordmérő vezetékkel, ami jelenleg a multiplug 10-es pinjére megy. Viszont így sem jó.

Az angol fórum és a Hájneszek szerint viszont nekem nem is a 10-es, hanem a 12-es pin kell a műszercsoport hátuljáról.

Ez igaz lehet, csak 1 pici gondom van vele. Nevezetesen, hogy a 12-es pinen van vezeték a műszeregység csatimon. Ha az a fordulatszámmérőé lenne és az EDIS zöld vezetéke menne rá, akkor viszont működnie kellene plug and play módszerrel. De nem működik.

Kérdés: Mi a bánat megy most nekem gyárilag a műszeregység csati 12-es pinjére, ha nem az EDIS zöld vezetéke (fordmérő jel)?

Ha a 12-es pinre rákötöm az EDIS zöld vezetékét (balról a 2.), akkor működni fog?

Offline tarjoska

• A mester
« Reply #6 on: 2012 February 13, 19:24:13 pm »
a Haynes számozás a rajzokon meg a lábkiosztás számozása a csatikon nem ugyanaz! két külön történetről van szó... ha megnézel egy edis-rajzot, ott sem sorrendben vannak a lábak, hanem ahogy a rajz egyserűsége megkívánja.

elsőre én azonosítanám a műszeren visszafelé a fordulatszámmérő csatlakozóit. hátha csak mk3 és 3.5 eltérés van...

takee

• Guest
« Reply #7 on: 2012 February 13, 20:13:08 pm »
Ez jól hangzik, de semmit sem értek belőle.

A műszeregység csatiján minden lábra megy vezeték, kivéve a 10-esre. Gondolom akkor használatban is van mind.
A 10-esre kötve az EDIS zöld vezetékét (balról a második) semmi sem történik. Akkor az nem a fordmérő pinje.

Hogyan is tudom megkeresni a műszeregységen a fordmérő csatiját? Lehet ennek adni 12V-ot asztalon?

Offline tarjoska

• A mester
« Reply #8 on: 2012 February 13, 21:07:24 pm »
lehet, de nem az kell neki ;)

holnap fotózok neked, hogy mire gondolok, ma már nem vagyok üzemképes...  :coffee:
ja, meg a gép sincs itthon, most nézem  ;D

Offline kombusz

• A mester
  • Segített?: +33/-8
« Reply #9 on: 2012 February 13, 21:07:45 pm »
szerintem lehet ez a gond.
itt leirják hogy nem a zöldre kell kötni állitolag

http://fiestaklub.hu/forum/index.php?topic=335.0

felelöséget nem vállalok érte de szabyk irta ö talán tudhat valamit   ;D

takee

• Guest
« Reply #10 on: 2012 February 13, 21:51:47 pm »
Nem-nem, oda a zöld-piros megy, azt megnéztem. Rákötöttem, le is fullasztja egyből a gyújtást. Az a korai MK3-asoknál műxik, nálam a sima zöld lesz a nyerő.

Akkor egyszerűsítsünk. Ez a műszercsoportom. Akárhogy nézem a 10-es pin megy a fordmérőhöz. Akkor ez kipipálva.

Már csak az ellenoldal kell. EDIS összes vezetékét megblankolom, majd egyesével kipróbálom. Vagy felgyullad az autó, vagy jó lesz.  ;D

Amire még nem gondoltam! Az érintkező, amit beledugtam a multiplug 10-es pin-jébe, nem Fiestából, hanem Mondeoból van (nem egyenes, hanem L alakú). Lehet, hogy nem is érintkezik a műszercsoport csatiján és ez a baj.

Így keresek ilyen vezetéket egyenes saruval, vagy egész multiplug-ot.  :P

Offline tarjoska

• A mester
« Reply #11 on: 2012 February 13, 21:57:05 pm »
az idézett topicban is ugyanarról a kábelről van szó, ha megnézitek a rajzokat...

Offline kombusz

• A mester
« Reply #12 on: 2012 February 13, 22:10:53 pm »
ja de másik képen amit találtam ilyen fordulatszámmérös topikot azon az edis 3.-ik vezetéke a zöld mig takee-nak a 2.-ik vezeték a zöld.

http://fiestaklub.hu/forum/index.php?topic=2646.0

takee

• Guest
« Reply #13 on: 2012 February 13, 22:20:59 pm »
Na mostmár 3 féle verziót láttam képekkel dokumentálva. EDIS pin 2, EDIS pin 3 (szerintem ott is a pin2-ről jön a ződ, csak csal a kép), EDIS pin 11.

A műszernél csak a pin 10 és a pin 12 jött eddig szóba. Én meg igazodjak ki, ahogy tudok. :-\

BTW: Ez javítható?

Offline kombusz

• A mester
« Reply #14 on: 2012 February 13, 22:50:10 pm »
az is lehet hogy csal a kép és tényleg 2.-ik elég rossz pozbol van fotozva.
de irta igen valaki hogy a 11-es az ugyhogy érdekes lesz kiigazodni tényleg ezen.

szerintem necces lesz annak a javitása már ha egyáltalán javithato valamivel