.... mennyi pénz lesz 1.4 16v szervizelése??...
Az, hogy 1.4 16v semmit sem szamit
.
Az arak szeles skalan mozognak, es egeszen mastol fuggnek.
Az elso kerdes, hogy milyen olajat rak bele a szerviz (vagy legalabbis milyet szamlaz
). A gyari 5w-30 FE felszintetikus szervizben kb. 2000/liter, ha magad viszed, kb. 7-8ezer/5 liter (elotte meg kell kerdezni, hogy elfogadjak-e). Egy draga Mobil olaj a szevizben lehet 20ezer/4 liter is.
Az olajszuro kb. 1.5-2 ezer.
A legszurot gyari eloiras szerint 60ezer km-enkent kell cserelni, de a magyar poros kornyezetben 20-30ezer km is jogos. 7000 utan korai, de ha rabeszelnek, akkor kb 4 ezer.
Aktiv szenes pollenszuro csereje evenkent, ara kb 5ezer. Van ahol a beszerelesert is kulon dijat szamolnak, bar szerintem ez is beletartozik a szerviz oradijba.
Szoba johet a fekfolyadek csereje is, tekintve, hogy a gyar 2 evet ir elo, es a kovetkezo szerviz kivul lesz a ket even. Bar az a par honap szerintem nem szamit.
7000 km utan mas (fekbetet, fektarcsa, benzinszuro ) csereje nem indokolt.
Rendes szervizben a munkadij 1.2 szervizora (kb. 8ezer), esetleg 0.8 ora (de ilyen csak a meseben van).
Lehuzos szervizben kulon felszamolnak mindent, ami eszukbe jut, akar 20ezer forint munkadijig bezarolag. Az egyetlen vedekezes: elore meg kell kerdezni, hogy mibe fog kerulni.
Figyelni kell, hogy a karosszeria atvizsgalast is bepecseteljek. Van olyan szerviz, ahol ezert kulon 4500-at kernek (lasd lehuzas).
Ennyi a tapasztalatom, illetve hallomasbol, telefonon szerzett infom.
En a minimalis szervizt (boltban vett olaj es olajszuro, legszuro kifujas, pollenszurom nincs) kb 15 ezerbol szoktam meguszni. Ez a minimum.
Ja, es mindig ott allok a kocsi mellett szerviz kozben
. Egyreszt latom, hogy mit csinaltak meg es mindig tanul valamit az ember.