Author Topic: leült az autó eleje  (Read 13821 times)

fulben

• Guest
leült az autó eleje
« on: 2011 February 13, 19:10:58 pm »
Sziasztok!

Egy 2004-es Fiestám van, szép állapotba, rendszeresen karbantartva. A következő érdekes jelenség történt: Ma amikor beültem a kocsiba és elindultam, a bal első kerék felöl érkeztek kattogó hangok. Miután megálltam azt vettem észre, hogy leült a kocsinak az eleje, a két első keréknél. Természetesen a két hátsó kerék meg feljebb van most, hogy kiegyenlítse. Én rúgó vagy lengéscsillapító problémára gondoltam, de nem emlékszem arra, hogy belementem volna kátyúba, vagy más "eseményre"

Van ötletetek? Minden választ előre is köszönök!

Bence

TomeeFiesta

• Guest
Re:leült az autó eleje
« Reply #1 on: 2011 February 14, 13:56:19 pm »
lengés csillapító? rugó? toronynál minden rendben van? esetleg lengőkaroknál?

RyAn

• Guest
« Reply #2 on: 2011 February 14, 14:00:13 pm »
rugótörés?

fulben

• Guest
« Reply #3 on: 2011 February 14, 16:19:43 pm »
én is arra gondoltam, h a rugó ment el...de nem tudok róla, hogy ez gyakori jelenség lenne

+ a legfurcsább az, hogy nem történt semmi az autóval (ütés/kátyú/stb)...

szerintetek milyen anyagi kárral járhat ez?

Offline fiesta2002

• A mester
  • Segített?: +75/-0
« Reply #4 on: 2011 February 14, 16:48:47 pm »
Vedd le a kerekeket és nézd meg a rugót.

Szabadon van, (talán a legfelső szakasz kivételével), tehát látható, hogy miért ül az autó.

Ha eltört, ki kell cserélni (párban). Szerintem további "szövődmények" nem várhatók.
Mk6 1.3 benzin

fulben

• Guest
« Reply #5 on: 2011 February 14, 16:51:59 pm »
köszi, még ma megnézem...és nem, a motor még szerencsére a helyén van:)

fulben

• Guest
« Reply #6 on: 2011 February 14, 19:44:37 pm »
na megnéztem és a bal első rugóból kitört egy 10cm-es darab (???)

Offline fiesta2002

• A mester
  • Segített?: +75/-0
« Reply #7 on: 2011 February 15, 12:37:37 pm »
Lehet, hogy az anyagban volt egy zárvány (egyy darabka szennyeződés), ami miatt elkezdett repedni.

A normál rugózás során a repedés folyamatosan haladt előre, azután egyszercsak eltört.

Sajnos már túl vagy a három éven, pedig erre biztosan vonatkozna a szavatosság.  :(
Mk6 1.3 benzin

R1982

• Guest
« Reply #8 on: 2011 February 15, 13:29:40 pm »
Nekem egy 2003 fiestám van.Január elején én is így jártam eltört bal első rugó.
A rugó törés munkadíjjal együtt 28-ezer plusz az autómentő amivel elszállították a szervizbe az 5 ezer

Offline DVZs

• Adminisztrátor
  • Segített?: +56/-9
« Reply #9 on: 2011 February 15, 14:03:52 pm »
Én a helyedben megpróbálnék nem garanciát, hanem szavatosságot kihajtani. Totál más témakörben ugyan, de Sony fényképezőgépemben cseréltek többtízezres alkatrészt garanciaidőn kívül, mert annak nem lett volna szabad elromlania.
D.V.Zs.

Offline Csipi

• Adminisztrátor
  • Segített?: +110/-7
« Reply #10 on: 2011 February 15, 18:40:09 pm »
...ezzel az a gond, hogy a FORD a forgó-kopó alkatrészekre nem vállal garit, valamint a futóműre is max nagyon nehezen, és mivel a rugó a futómű része, így séróból rá fogják kenni a magyar utakra, stb...  :-\
Azért egy próbát tényleg megér, de szerintem ne fűzz sok reményt ehhez...
ildipontbretus kukac gmail pont com

Offline kombusz

• A mester
  • Segített?: +33/-8
« Reply #11 on: 2011 February 16, 23:48:28 pm »
azért ez nem semmi hogy kitörik a rugobol egy darab
ilyet még nem is hallottam
a rugo max meggyengülni szokott az idövel
bele sem merek gondolni mi lett volna ha ez autopályán 130-nál történik.
14 éves autom van és az elözö is annyi volt.most akkor menjek én is rugot cseréltetni ha egy 7 éves autonál ilyenek történnek?
az enyém még gyári rugo benne söt most cseréltettem lengökarba gömbfejet és nem akart a szemének hinni a szerelö hogy ez még gyári benne.

Offline azsolti

• Újonc
  • *
  • Segített?: +0/-0
« Reply #12 on: 2011 March 28, 10:34:01 am »
Én is így jártam a 2005-ös Fiestámmal. Kb. 2-3 hete egy csattanást hallottam a garázsban. A kocsi bal eleje leült. Szerencsére a szomszédban van a szerelő. Kicserélte a bal rugót. Ma pedig a jobb törött el. Vihetem megint cserére. Ez biztos, hogy a magyarországi utaktól van. Nem tudom, hogy ha a Fordot megkérdezném mondanának-e rá valamit. Olcsóbban megúsztam számla nélkül, de egy jótanács, aki így jár mindenképpen cseréltesse mind a két oldalit, mert előbb-utóbb a másik is el fog törni.  :-\

Offline doubleo

• Megszállott fiestás
  • Segített?: +16/-1
« Reply #13 on: 2011 March 28, 11:52:05 am »
Az ilyen dolgokat, azért érdemes párban cseréltetni, mert amikor az egyik oldali alkatrész meggyengül, akkor nagyobb terhelést esik a másik oldali alkatrészre! :-X
Apám mindig azt mondta: Fiam a munkát és a sarat, messziről kerüld! Nekem ez eddig bevált!

Offline Sunyix

• Hallott már a fiestáról
  • **
  • Segített?: +0/-0
« Reply #14 on: 2012 May 22, 12:11:16 pm »
Pár napja nekem is elfáradt a rugóm. Éjszakás után reggel 6kor szerettem volna hazamenni, de kattogó hang jött elölről. A bal első rugóm eltört csak úgy állásában. Reggel mikor mentem át vele a szervizbe, ami szerencsére közel van a munkahelyhez, akkor még egy darab is kiesett belőle. De még az a jó hogy nem az autópályán jött elő a hiba. :)