Author Topic: kormánymű probléma  (Read 17053 times)

szucsocsiX6

• Guest
kormánymű probléma
« on: 2011 January 31, 13:55:01 pm »
Sziasztok.

Van egy 2008-as Fiestám 55.000 km van benne.  Kb 2 hónapja kezdődőt az a problémám, hogy ha balra tekerem, a kormányt kattan egyet, de csak hidegen, amikor bemelegszik, megszűnik ez a hiba.
Egy pár napja már nem csak kattan, hanem érdekes kopogó hangot ad, de csak baloldalra és csak hidegen.
A Ford szervizben azt mondták ki kell cserélni a kormányművet, de sajnos már nincs, rajta garancia én pedig nem szeretnék csak úgy kifizetni 300.000 HUF ot.

TomeeFiesta

• Guest
Re:kormánymű probléma
« Reply #1 on: 2011 January 31, 17:25:29 pm »
szervó?

szucsocsiX6

• Guest
« Reply #2 on: 2011 January 31, 19:45:28 pm »
szervó?

A szervót hibát már kizárták, a szervóolajat is lecserélték de előtte kimosták a rendszert.
Köszi a tippet.

Offline fiesta2002

• A mester
  • Segített?: +75/-0
« Reply #3 on: 2011 February 08, 12:46:56 pm »
Szerintem ne ragaszkodj a Ford szervízhez, hanem keress egy olyat, ahol kormánymű felújítással is foglalkoznak.

Azok gyakrabban találkoznak ilyen problémákkal.

Ha ők is azt mondják, hogy csere, akkor tényleg nincs más megoldás.   :(
Mk6 1.3 benzin

Offline hkori

• Hallott már a fiestáról
  • **
  • Segített?: +1/-0
« Reply #4 on: 2013 April 17, 23:01:27 pm »
Sziasztok!

Ha valaki találkozott ilyen problémával vagy tud segiteni, Kérem tegye meg! Köszönöm! :)

Tünet: Kopogó hang a bal első kerék környékéről! vagy középről!? (Nem hangos, de hallható.)

-1- Jobbra teljesen elcsavart kormánynál rossz úton 1-es sebességben illetve üresben(az autó még mozgásban van) is jelentkezik.
-2- Üresben(az autó nem mozog) egyenes kerékállásban, sima felületen a kormányt hirtelen, csak kicsit jobbra-balra tekerve(nem végpontig!) jelentkezik a kopogás mindkét irányba.

Offline stardi

• **
  • Segített?: +0/-0
« Reply #5 on: 2013 May 03, 06:43:02 am »
Sziasztok!

HKORI
Nálad lehet, hogy ugyanaz lesz a probléma, mint nálam.
Megmozgatjuk a kormányt, akkor kopog. Menetközben nálam nem hallható, csak télen.
Megnézte a szerelőm, azt mondta, hogy kormányműpersely kopott.

40-50 ezer lenne a csere, mivel mindent szét kell szedni, de azt mondta nem lehet vele gond menetközben, úgyh én hanyagoltam a dolgot akkorra, amikorra jobb anyagi helyzetben leszek. :)

Offline stardi

• **
« Reply #6 on: 2013 May 03, 08:24:00 am »
Ja és egy kérdés még:
Ráz a kormányod egy bizonyos sebesség felett? pl 120?
Lehet nincs összefüggés a kettő között, de én arra gyanakszom, hogy nálam azért lett ilyen.

Offline Styleair

• A mester
  • Segített?: +22/-0
  • Moondust Silver Child Carrier
« Reply #7 on: 2013 May 03, 09:33:01 am »
Ja és egy kérdés még:
Ráz a kormányod egy bizonyos sebesség felett? pl 120?
Lehet nincs összefüggés a kettő között, de én arra gyanakszom, hogy nálam azért lett ilyen.
Szerintem, nincs összefüggés. Centíroztasd ki a kerekeket!  :hello:
Fiesta MKVI 1.3 (2002) EU3
Fiesta MKVI Facelift 1.3 (2005) EU4
Mondeo MKIII 2.0 TDCI Titanium X (2005) EU4

Offline Styleair

• A mester
« Reply #8 on: 2013 May 03, 09:34:51 am »
....
Tünet: Kopogó hang a bal első kerék környékéről! vagy középről!? (Nem hangos, de hallható.)
-1- Jobbra teljesen elcsavart kormánynál rossz úton 1-es sebességben illetve üresben(az autó még mozgásban van) is jelentkezik.
-2- Üresben(az autó nem mozog) egyenes kerékállásban, sima felületen a kormányt hirtelen, csak kicsit jobbra-balra tekerve(nem végpontig!) jelentkezik a kopogás mindkét irányba.
Olyan mintha középállásban le lenne tapadva?

Offline hkori

• **
« Reply #9 on: 2013 May 07, 19:32:14 pm »
Sziasztok!

Köszönet a (használható) hozzászólásokért! :)

Styleair - Olyan mintha középállásban le lenne tapadva?  --- Ezt nem értem! Mire gondolsz?

STARDI -

A kormány ráz 120 körül és felett, de nem tudom miért, és lehet, hogy ezért kopott ki a persely.
A rázás 4 évvel ezelőtt is megvolt, igy vettem a kocsit.
A nyári alufelnek lettek centirozva 2x is, a téli acélfelnik is 1x, és akkor is ráz a kormány ennél a sebességnél sima úton is. Esetleg a motorral lehet összefüggésben???
Számomra ez X-akta! A kocsi 1,4 tdci.

A kormánymű persely lenne!?! a kopogás oka.
Igen, ha mozgatom a kormányt jobbra-balra, akkor kopog, meg ha rossz úton megyek (gondolom  az egyenetlen út kényszeriti jobbra balra a kerekeket)akkor is, télen és tavasszal is.
Nemsoká viszem szerelőhöz.
Nem tudom mennyit fog mondani rá!?

Köszi a tippet!!!

Üdv.
« Last Edit: 2013 May 07, 20:07:13 pm by hkori »

Offline Styleair

• A mester
« Reply #10 on: 2013 May 08, 21:05:48 pm »
Sziasztok!

Köszönet a (használható) hozzászólásokért! :)

Styleair - Olyan mintha középállásban le lenne tapadva?  --- Ezt nem értem! Mire gondolsz?

......

MKIII Mondeoknál jön mostanában elő, hogy (leginkább hidegen) középállásból kicsit nehezebb kimozdítani, olyan mintha le lenne tapadva. És amikor kimozdítod annak van egy kis hangja is - talán koppanó.
Középállásban kikopik valami a kormányműben. Ez kormánymű felújítást jelent, vagy cserét.
Arra gondoltam, hátha a Fiestanál is ugyan ez a szitu.

Az, hogy ráz az autód 120-nál, az még mindig lehet centírozás probléma. Ugyanott centíroztattad mindig?
Másik gumisnál centíroztasd ki! Persze először összes kavicsot ki a gumiból.
Vagy próbaképpen tedd fel egy klubtárs kerekeit, hogy azzal is csinálja-e? Ill ez esetben a te kerekeidet meg le lehet tesztelni a klubtárs autóján.

:wave:
« Last Edit: 2013 May 08, 21:10:42 pm by Styleair »

Offline hkori

• **
« Reply #11 on: 2013 May 09, 13:26:45 pm »
Styleair!

-Most már értem mire gondolsz.
Nincs letapadva, bármely kerékállásban kopog ha kicsit jobbra-balra mozgatom.

-A kerekeket nem ugyanott centiroztattam.
Köszi a tippet, egyszer talán összehozzuk a kerékcserét, habár már próbáltam a hátsókat is előre tenni télit és nyárit (acél és alu) egyaránt, és semmi!

:)

Offline DVZs

• Adminisztrátor
  • Segített?: +56/-9
« Reply #12 on: 2013 May 09, 13:32:48 pm »
A rázás lehet féktárcsától is, azt nézted már?
D.V.Zs.

Offline hkori

• **
« Reply #13 on: 2013 May 12, 15:29:41 pm »
DVZS-
Mit kellene megnéznem a féktárcsán??

Voltam mesternél, a jobb oldali kormánypersely a bűnös a kattogásért.

Offline stardi

• **
« Reply #14 on: 2013 May 13, 08:46:11 am »
DVZS-
Mit kellene megnéznem a féktárcsán??

Voltam mesternél, a jobb oldali kormánypersely a bűnös a kattogásért.

No mondtam én! :):)

És mennyibe került/fog kerülni?
Nekem egyébként nem hallható kopogó kotyogó hang csak télen, de akkor szinte minden helyzetben, nagy sebességnél is. Nyáron csak akkor ha mozgatgatom a kormányt gyorsan kicsiket.

Igaz, hogy még nem láttam ilyet közelről, szétszedve, a működés sincs előttem, de ha remeg a kormány amit a futómű okoz akkor az ezekhez kapcsolódó perselyre is lehet hatással. Én ezért gondolom, hogy a rázó nagy igénybevétel miatt jobban kophat a persely is.

A rázásról még annyit, hogy nekem is több helyen volt centiroztatva, én is megcseréltem az első és hátsó kerekeket de a rázás ugyanugy fennállt. Továbbá nekem is van téli felni/gumi és nyári felni/gumi szettem. A télinél egyáltalán nincs gond.
Ebből én arra következtetek, hogy a féktárcsának nincs ehhez köze. Inkább a felninek.

Amikor vettem a téli felniszettemet mondta az eladó, hogy a nyári felnim nem való a kocsihoz. Igy én az alábbi szettet vettem: 6x15” ET 47,5 4x108x63.3. A Tied különbözik ettől?

Gondolkoztam azon, hogy rárakom a télifelnire a nyári gumit, kipróbálni, hogy helyes e az elméletem, de még nem vitt rá a lélek, majd inkább csereszezon idején, és igy nem dobom ki a pénzt ha mégse működik a dolog és vennem kell uj gumit meg mindent.
Gumiról jut eszembe, hogy amig a cserét meg nem csináltatom addig a gumit se tudom kizárni, ui. a téli vadi új, a nyárinak meg utolsó szezonja van, lehet h csak a gumival van gond. Volt akinek igen, a gumi volt a ludas, ezért éppen a féktárcsát se lehet kizárni.

Nekem is van egy X-aktás kérdésem: ha már ráz, akkor miért nem ráz végig az autópályán? Vannak szakaszok ahol ráz, van ahol nem… még nem jöttem rá a titokra :)