Author Topic: Auto ápolás  (Read 13193 times)

petrov

• Guest
Auto ápolás
« on: 2010 May 13, 10:31:47 am »
Sziasztok :)
Tapasztalataitokat szeretném ha megosztanátok velem auto ápolás terén.
Milyen szerekkel érdemes mosni drágát, gondolok itt nem drága auto mosószerekre feltétlen.
Plusz a felniket mivel érdemes polírozni hogy kivakuzzák a népet ;D
Népi praktikák előnyben :D

Köszi mindenkinek.

Offline sUdYe

• Global Moderator
  • Segített?: +68/-13
  • Ford fanaticccc! Cabrio őrült :D PDF
Re: Auto ápolás
« Reply #1 on: 2010 May 13, 14:22:36 pm »
sima konyhai mosogatószer + szivacs, nyáron mellé hálós szivacs is jól jöhet(bogarak miatt).

felni polírozás az macerásabb, ha csak csillogóra szeretnéd, nem tükörpolírra, akkor sima autópolírral is újjá lehet varázsolni, én a pasztásat szoktam használni rá nem a folyékonyat. :)

RyAn

• Guest
« Reply #2 on: 2010 May 13, 16:16:50 pm »
normál sampon az az igazi ;)
de előtte nagynyomásúval lemosni  :)

t_peti

• Guest
« Reply #3 on: 2010 May 13, 16:42:18 pm »
A bogarakra a kidobandó harisnya a legtutibb, nem karcol, nagyon szépen lehozza az állatokat ;)

Offline Roxin

• A mester
  • Segített?: +6/-1
« Reply #4 on: 2010 May 13, 16:56:08 pm »
kromofág  ;)

Offline fiesta2002

• A mester
  • Segített?: +75/-0
« Reply #5 on: 2010 May 14, 14:06:25 pm »
...
Milyen szerekkel érdemes mosni drágát, gondolok itt nem drága auto mosószerekre feltétlen.
...
Attól is függ, hogy sötét vagy világos az autód és mennyire vagy kényes rá.

A mosogatószer erős zsíroldó hatású, ezért szépen tisztít, de leoldja a viaszozást vagy ha az nincs, akkor a festékből kiold bizonyos olajszerű anyagokat. Az ezzel foglalkozó fórumok azt mondják, hogy nem szabad rendszeresn használni, mert gyorsabban öregíti, mattítja a festéket. Legfeljebb évente néhányszor, viaszolás (kevésbé precíz kifejezéssel polírozás) előtt. Ha nem akarsz külön dolgozni, lehet viaszos sampont kapni, ami külön munka nélkül jelent egy kis védelmet a festéknek.

Hogy milyen eszközzel kell mosni, az autót, az az igényességtól függ. Ahogy a nap visszatükrözödik, minden autón látsz körkörös karcokat. Ezek főleg mosás közben keletkeznek. Az a lényeg, hogy amikor az autón bármit végighúzol, a rajta levő több-kevesebb porszemcse ne legyen hozzányomva a felülethez. A szivacs emiatt kevésbé kíméletes, bár a szappanos víz tompítja a hatást. A nálunk kapható legjobb eszköz az irha (báránybőr szőrrel kifele) mosókesztyű. (Homasita kb. 2500).

Mk6 1.3 benzin

Offline bundi

• Ült már fiestában
  • Segített?: +0/-0
« Reply #6 on: 2010 May 14, 19:37:11 pm »
Én a múltkor tusfürdővel mostam ,de utána amikor megszáradt tiszta csíkos és foltos volt.

Offline sUdYe

• Global Moderator
  • Segített?: +68/-13
  • Ford fanaticccc! Cabrio őrült :D PDF
« Reply #7 on: 2010 May 14, 21:36:30 pm »
fiesta2002: mosogatószerrel van mosva a családban az összes autó, és volt az összes régebbi is, fehér, sötétkék, metál sötétkék, világoskék kocsik. És rendszeresen, egyáltalán nem karcosodik, a viaszt amúgy is pótolni kell időnként, mert a por, a szél, a napsütés mind sérti a viaszt. egy vödör vízbe egy kevés mosogatószer kell, nem kell túlzásba vinni, és csak azért hogy a bogarakat, a dzsuvát könnyebben leszedje. nem a mosogatószerrel mosod a kocsit, hanem vízzel. Egyik fényezése sem öregszik jobban mint bármelyik másik autóé sőt, mivel rendbe van tartva mindegyik autó még szebb is mint az átlag.
a körkörös karcok meg gyakorlatilag minden autón vannak, és elsősorban a polírozás közben keletkeznek, nem a mosáskor. Maga a kocsimosás úgy kezdődik, hogy sima vízzel lemosod a port a kocsiról, és utána állsz neki a mosószeres vízzel.

Ajánlom mindenki figyelmébe hogy olvassa el hogy az autósamponokba mi van benne, és hamar rájöttök, hogy gyakorlatilag semmivel sem jobb, mint az otthon megtalálható zsíroldó hatású mosogatószer.

A mosás eszköze mint a szivacs meg megint olyan kérdés, hogy a szivacs pont azért jobb mint bármilyen rongydarab, mert bő vízzel tudod mosni vele a járgányt. Az említett finom anyagú autómosó kesztyűk, rongyok a törölgetéshez jók inkább, hogy szép, csík és foltmentesre lehessen mosni a verdát. (egy sötétkék akril, vagy fekete fényezésen fontos és szembetűnő).

natloz

• Guest
« Reply #8 on: 2010 May 15, 12:02:53 pm »
Nálam a külső mosás folyamata:

- bogároldó spricnis cucc ha kell (általában kell, mert mire hazaérek Pestről tiszta bogár a kocsi orra) jelenleg ilyent használok és sztem nagyon jó: http://www.sonax.hu/index.php?module=termekek&tid=15
- magasnyomású mosóval a port, az oldott bogarakat, és a hasonlókat leveretni
- meleg, mosogatószeres vízzel és szivaccsal átmosni a kocsit
- magasnyomásúval leveretni
- száradni hagyni
- Turtle Minute Vax spricnis védőviaszos cuccal végigsimogatni az egész kocsit
- gyönyörködni benne, hogy milyen szép tiszta, és milyen szépen fénylik

A mosogatószer tökéletesen bevált eddig minden autónknál. Ha a kezedet nem marja, akkor nem hiszem, hogy bármi mást kioldana. Ellenben minden zsírt, bogarat leszed. Amúgy ezek az autó festékek vízbázisúak, és rá is vannak sütve a kasznira nem? Azokban nem hiszem, hogy sok olyan olaj lenne, amit egy hétköznapi zsíroldó kioldania, és a színes céges matricákat se kezdte még ki, szóval szerintem nincs gond vele. A mosószivacs az egy sima nagy méretű, amit a teszkóban autómosó szivacsnak árultak, a vaxhoz meg szintén teszkós, ujjra húzható párnácskát használok.
És úgy szoktam mosni, hogy benedvesítem a kocsi egy részét (orrát, oldalát az elejétől a B oszlopig...), azt lemosom a mosószerrel, és utána újra leöblítem, hogy ne száradjon rá a hab.
« Last Edit: 2010 May 15, 12:04:53 pm by natloz »

petrov

• Guest
« Reply #9 on: 2010 May 18, 08:29:29 am »
Nem jött össze az auto mosás. Vasárnap szerettem volna, de valaki odafent megnyitotta a csapot,
és elfelejtette elzárni. :) Köszönöm a tippeket. Szívesen várok még ötleteket a suvickolásra:)
Illetve vakszolni milyen gyakran érdemes?

RyAn

• Guest
« Reply #10 on: 2010 May 18, 10:56:18 am »
szélvédőmosó ?
ki mit meiket ajánlja...

Nagy Máté

• Guest
« Reply #11 on: 2010 June 18, 23:43:31 pm »
Akkor én is leírom a tapasztalataim.
 Els?ként és legfontosabbként, aki szereti az autóját az elfelejti és messze elkerüli a gépi mosót. Elmattosítja a fényezést és karcossá teszi azt. Aki teheti vigye kézi mosóba, vagy mossa maga akár otthon, akár benzinkutakon található kézi mosóknál.

Mosás menete ( otthon ):
 Eddig magasnyomásúval leszedtem a kosz nagyját ( SÁR, POR, BOGARAK), ma már inkább slaggal, mert frissen van polírozva és wax-olva a kocsi, de err?l kés?bb. Ezután egy vödörbe ( leírás szerint langyos)  vízbe teszek autós sampont ( políros szerint nyugodtan lehet konyhai mosogatószert is, én nem tenném, de én beteg vagyok ilyen autóápolás téren). B? habos puha szivaccsal átmosom az autót. Ha oda ragadt kosz van, nem csiszatolunk, mert az karcolhat. ( Dörzsi felejt?s!!! )
Miután b? habos mosás megvolt, b? vízzel lemossuk a kocsit. Ezután egy puha, jó nedszívó képességü, lehet?leg mikroszálas finom ronggyal egy irányba, párhuzamos húzásokkal szárazra törüljük az autót. Fontos momentum, h a kocsit mindig felülr?l lefelé haladva mossuk, és töröljük. Ezzel elkerüljük a kocsi alján összeszedett sárral való karcolgatást.

Benzinkúti kézi mosónál:

Ha le van ápolva a kocsi waxal, akkor közelr?l semmiképp ne nyomjuk rá a nagynyomásút.
Els? lépés "öblítés" kosz leszedése.
Második lépés a mosás, ilyenkor meleg, habos vizet fúj a kocsira ( ha van kéznél szivacs, a már leírt módon átmehetsz rajta).
Ezt megint követi az öblítés. Utána forró viasz, majd csépmentesítés, HA van. Utolsó két folyamat  mellesleg kihagyható, a verda es? után úgy is koszos lesz. Szárító törölgetést én itt is szoktam csinálni, h ne legyenek csepp foltok.
Fiestáról van szó, nekem egy folyamat olyan 200 FT-omba szokott kerülni. Az azt jelenti, h cirka 600 FT-ból megvan a kocsi mosása.

AUTÓ ÁPOLÁS:

Mivel nekem frissen volt polírozva a kocsi én kértem waxolást is. De akkor tisztázzunk pár  dolgot. A kocsi festése, fényezése a következ?:
 A fémre fújnak alapozót ( általában fehér szín), azt követi a festék, majd a lakk. Amikor egy kocsi karcos akkor általában ezek a rétegek sérülnek. Jó esetben csak a fels? lakk, rossz esetben akár az alsó alapozóig is eljuthat a karc. Amikor a kocsit elviszed políroshoz, akkor ? a legfels? lakk réteg finom csiszolásával (bepolírozásával) korrigál a karcok mélységén. Egyes polírosok merészen akár a festék szintig is lemennek. Általában külön kérésre. Ezt követi a waxolás. Ez lényegében egy s?r? paszta amit az autón egyenletesen vékonyan szétken. Ez kitölti a maradék finom karcokat, majd megszáradva a felesleget letörlik. Ezáltal fényes és majdnem tökéletesen karcmentes az autó.
( Az autópolírozás otthoni kivitelezését nem ajánlom senkinek, aki nem ért hozzá, csak többet árthat, mint javít. A polír gép egy külön téma, nem megfelel? a fúrógépre és csiszolóra szerelt polír korong, ugyanis a kocsi egyes helyein, más más vastagságú festék más más mennyiség? polírpasztát és sebesség?  bekenést igényel. A polír gépek fordulatszáma jóval alacsonyabb a flexek és fúrógépek fordulatszámánál.)
Nem  reklámozás céljából, csakis tanácskép elmondom, h én mivel dolgoztam. A polírpaszta és a waxom 3M márka nev?. Ez professzionális márka, drága és ritka. Amit mindennapi használatra ajánlottak nekem az a "turtle wax", de nem a folyadék , hanem  dobozban kapható paszta. Ez id?vel nem ülepszik le, nem válik folyóssá. Árban 1-2 ezer közt mozog, ha jól tudom. Amit napokban kentem a verdára és azóta is ámulok bámulok az a "FARÉCLA" nevezet? metál fény ápoló wax. Hihetetlen mekkora a különbség el?tte és utána és árban, ha jól emlékszem ilyen 2300 Ft volt. A wax letörléséhez én szintén csíkmentesen törl?, mikrószálas, puha rongyot használok. Árban ez
800-1500 Ft körül van, mérett?l függ?en. Azon felül, h újraéleszti a kocsit a wax, es?ben az es?cseppek nem tapadnak meg az autón, hanem egyb?l lepereg az autóról.

Szélvéd? mosás:
 Két lehet?ség m?ködik. Az egyik a szokásos bármely autósboltban kapható alkohol tartalmú gyorsan száradó ablaktörl? folyadék,  a másik megoldás pedig a cseppmentesít?s ablakkezelés. Ez szintén egy paszta, amit a kocsi ablakára kell kenni hasonló eljárással, mint a wax. Es?ben a vízcseppek, mint a "prolong"  tv shopp-os reklámban leperegnek, ugyanis víztaszító hatású a szer. El?nye-hátránya ( kinek mi ), h ezek után nem kell használni az ablaktörl?t. HA használod id?vel letörli ezt a kezelt felületet az ablakról a lapát. Ha jól tudom ez is ilyen 1-2 ezer Ft között mozgó tétel és nagyon sok kezelésre elég, sztem évekig. Hát mindenki eldönti...
Azt hiszem elég kimerít? voltam:-)

Jah és egy kis Fiesta Sportos ajándék:

(°O) \__<>__/ (O°)
   ¤/xxxxxxxxxx\¤   
« Last Edit: 2010 June 18, 23:49:49 pm by Nagy Máté »

AniBaba

• Guest
« Reply #12 on: 2010 June 19, 00:00:29 am »
Erről a vízlepergetős ablakkezelésről pont múltkor olvastam cikket, ahol írták, hogy használattól függően válik be.
Városi, átlag 30-as tötymörgésnél nincsen elegnedő menetszél, hogy a felületről letolja a cseppeket.
Autópályán haladva, vagy legalább 80 km/h körül már tényleg érezhető a hatása, hogy a cseppek nem szétfolynak, hanem lefutnak a szélvédőről, így kevesebbett kell használni a lapátot.

Nekem az ablakmosóm valami márkásabb koncentrátum, plusz fagyálló, és tescos ablakmosó keveréke (fagyálló csak télen, nehogy befagyjon a tescogazdaságos TÉLI ablakmosó :)).
Rendben oldja a bogarakat, és enyhe vízlepergető hatása is van.

Ablakmosásnál fontos a lapát is, mennyire maszatolja szét a dzsuvát - már a mosás után...

Waxolni?! Uri huncutságok! Kicsikocsi örül, ha olyan vizet lát, ami nem az égből jön :D (erre mondjuk nem is vagyok büszke!)

Nagy Máté

• Guest
« Reply #13 on: 2010 June 19, 00:02:01 am »
Jah és nem kötekedés képen, de információm szerint a polírozás és a viaszozás az nem ugyan az. A polírozás az egy mikroszemcsés karceltüntető lakk dörzsölés. A waxolás meg fényesítés. Még a waxok sem tartalmaznak viaszt, ha jól tudom.
Megmondom őszintén nem olvastam el az összetételüket ( --> tévedés joga fenntartva :-p ), polírosom mondta.

Én megszállottam szeretem és ápolom a kocsit. Van egy mondás: "Amilyen a kocsid, olyan az alsód" 
Igaz, én túlzásba viszem, mert heti 2-3 szor mosom, és hétvégente porszívózóm a kocsit. Általában szalon állapotú.
« Last Edit: 2010 June 20, 17:46:22 pm by DVZs »

AniBaba

• Guest
« Reply #14 on: 2010 June 19, 00:12:29 am »
Szegény Kob feküdt be pár hete a kormányoszlop alá, és a karácsonyi, száraz tűleveleket szedegette a hajából :)