Author Topic: Légzsák kiszerelése.  (Read 17125 times)

Offline istvan1023

• Újonc
  • *
  • Segített?: +0/-0
Re:Légzsák kiszerelése.
« Reply #15 on: 2015 August 27, 20:47:14 pm »
Sziasztok!

Végig bögöltem a 12 oldalnyi témát, mert gondoltam hátha más is bele futott hasonló problémába....és a helyes megoldásába.
Egy kedves kollégámat sajnos elkerülte a szerencse, és az MK 6-os 2004-es 1.25-ös facelift előtti Fiesta elejét leamortizálta.Rondán benézett egy féktávot......és alaposan egy terepjáró hátulját.Ugye nem kell mondanom, hogy a terepjáróban nem esett komoly kár, de hát ilyen az élet.
A Fiestát helyre kalapálták, akkora baj nem történt, de a javítási költség így is tetemes volt.Sajnos akkor már légzsákra nem futotta.Drága kollégám jobb híján nyitott, ámde szakszerűen visszagyűrt lufikkal autózott, de........
De szeptemberben lejár a műszaki, és frisset sem kap egészen addig, míg a jármű biztonsági berendezésének eme része nem lesz kicserélve.....nem kinyíltra.
Itt jövök a képbe ÉN, mint amolyan másodszakmás, de szakmáját csak olykor és hobbi szinten művelő autószerelőszerűség.
Persze a szívem nagy és bátor, karom erős, időm......na ez már más kérdés, dehát nehogy már holmi légzsák kifogjon rajtam.Felcsaptam hát a webet, alkatrész után kutatva.A sokadik telefon után már tudtam, hogy bizony ezt a tipust éppen két féle légzsákkal szerelték.S, egyik a másikkal sajna nem helyettesíthető.
A sokadik telefon után meg is lett az elméletileg "legolcsóbbnak" tűnő eladó, aki rettentő készségesen állt a rendelkezésemre, megbeszéltük, hogy az Ő portékája bizony egy vezetékes, kép is van róla a részingbazáron, ergo az üzlet megköttetett.Feladta postán, én pedig boldogan loholtam be cca. 3 nap múlva a helyi kirendeltségre átvenni a cuccot.
Valahogy úgy alakult, hogy pár napig nem tudtam a csomaghoz nyúlni, így kicsivel később derült csak ki, hogy emberünk vagy vak, vagy hülye, vagy át akart dobni a palánkon, ami végül is sikerült is, mert 2!!! vezetékes lufikat küldött.Én elmormoltam a nemlétező bajuszom alatt jó pár kéretlen jelzőt, aztán elkezdtem gondolkodni, hogy mit is csinálhatok jelen helyzetben.Visszakapni a pénzem esélytelen, hiszen mire mindenki jól jár, az egéz többe van mint kellene.
Felhívtam a környékbeli bontókat, kinél mi és mennyiért van.Szégyenszemre sehol semmi ami az egy vezetékes légzsákokat illeti.2 vezetékesből Dunát lehet rekeszteni, akár csak az angol autókból kiszedettekből.Amik ugye a kiálló légzsáktakaró miatt nem kompatibilisek a balkormányos műszerfallal.
Villanyász ismerősökkel beszélve olybá' tűnt, hogy annyira nincsenek otthon a témában, a legegyszerűbb választ kaptam, keressek bele olyat amilyent kivettem........és itt el is akadtam.Jelenleg sehol nem találok ilet ami nekem kellene ill. ami igazán jókora pech, hogy 50e.ft-ért nézegetek egy olyan légzsákszettet ami NEKEM nem jó semmire.
Tisztelettel kérdezném tőletek, hogy volt aki bele futott már ilyenbe?S, ha igen, mi lett a megoldás? Minden tanácsot szívesen fogadok, de ha valakinek van emberi áron ilyen légzsákszettje, ne'adj Isten esetleg vevő lenne az én két vezetékes verziómra,  .......az nagyon szuper lenne!Természetesen csere is érdekel!  ;D Vagy villamossági tipp, hogy hogyan lehet még is bele faragni ezt a 2 vezetékes verziót úgy, hogy ha megint szükség lenne rá, működjön is.  ;D
A segítségeteket és a válaszokat előre is köszönöm!!!!  :notworthy:  
« Last Edit: 2015 August 27, 20:49:41 pm by istvan1023 »

Offline fiesta2002

• A mester
  • Segített?: +75/-0
Re:Légzsák kiszerelése.
« Reply #16 on: 2015 August 28, 02:58:28 am »
Csak annyi tippem lenne, hogy azért 2 vezetékes, mert a Fiesta képes rá, hogy ütközestől függően 2 fokozatban fújja fel a légzsákot.
Gondolom a 2 vezetékesben 2 robbanótöltet van.

Szintén csak tipp, de talán a légzsákokban semmi elektronika nincs. A légyzsákrendszer csak azt ellenőrzi, hogy megfeleló ellenállást lát-e.

Ha ezt ellenőrizni tudod valahogy (pl. a neten keresgélve), akkor lehet, hogy az egyik szálat bekötve, vagy a kettőt ugyanoda kötve működni fog a kétvezetékes.

De ez csak a kiinduló ötlet. Sok infó kell még, hogy biztos legyen a dolog.  ;)
Mk6 1.3 benzin