Roxin!
A németes stílusú-terpesztett,alacsony magasságú gumikat érdemes túlfújni,de kísérletezni kell,hogy mi a megfelelő nyomás.
A 3 bart,én sokallom,sztem 2.4-2.6 között az ideális a te esetedben!a terpesztett gumi esetében fújás előtt a két széle jobban kidomborodik,és a közepe beesik.Ezt egy normál nyomással,még nem lehet szintre hozni.Bár úgy látszik,hogy egyenes a teteje,de a szerkezete még középen nincs jól kiegyensúlyozva a nyomás által.Ezért indokolt a valamivel nagyobb nyomás.
Csipi!
A 2.1-2.3 ig mért érték,egy középérték,amit a legtöbb gumis alkalmaz.Ezzel az értékkel normál,vagy enyhén peres gumin sem lehet nagyon mellényúlni.
Amúgy ott van az ábra a vezetőoldali ajtónál,kinyitás után a kasztnin,a zárhíd alatt keresd!Ábra mutatja,hogy ennyi és ennyi utas,valamint ennyi és ennyi csomag esetén,melyik gumimérettel,mennyi az ideális nyomás.Érdemes a gumissal annyira fújatni!
A kemény gumitól romlik a komfort,de csökken a fogyasztás.A túl keményre fújt gumi esetén,-mint már többen leírták-a gumi közepe jobban fog kopni,valamint a futómű más elemei veszik át a terhelés egy részét.
A gumi rugalmassága nagyban függ az anyagától,de a belé fújt levegő nyomásától,és a kocsi terheltségétől is.Ezért kell betartani a gyártó által előírt nyomást!
Puhára fújt gumi esetén a gumi két széle fog kopni,valamint nő a fogyasztás,és kanyarban nyúlik,oldalra araszol a centrifugális erő miatt.Nagyban romlik a kanyarvétel,és alulkormányzott lesz az autó.
A kolléganőd autójának durrdefektje esetében,nem biztos,hogy a gumis ártatlan. A túlfújás,folyamatos többletterhelést jelent a guminak.De hozzáteszem,attól még hogy új egy gumi,nem feltétlen lesz kisebb az esélye egy durrdefektnek.Elég csak mondjuk sokat járnia a Thököly úton,de akár Pest szinte bármelyik útját írhatnám
Egy-két nagy kátyú okozhat szálszakadást,ami nem látszik egyből,és később dudor formájában jelentkezik-akár belül-amit nem veszünk észre,és később durrdefektet okozhat.
De a hanyag gumiszerelés is okozhatja:nem keni be jól a sikosító anyaggal,ezáltal nagyon nehezen megy rá a felnire a gumi,és sérülhet a szerkezete,valamint túlfújhatja.
Az asztalborogatás a te esetedben sztem jogos!
Na,ennyi jutott eszembe