Sziasztok!
A Fiesta klub fórumain műr sko hasznos dolgot olvastam, talán én is hozzájárulhatok egy kicsit.
Nemrég én is szembesültem ezzel - szintén 2003-as, 1.3, 8V Fiesta. Habár a szervizben azt mondták, 140 ezer km-t elmenni ugyanazzal az alapjárati szeleppel egész szép teljesítmény. Úgy vettem két éve, hogy alaposan átnézték, és minden kijavítottak rajta (rokontól van).
Lényeg: egyik nap teljesen jól ment a gép, másnap össze-vissza járt az alapjárat 600-tól egészen 1500-ig, ha elvettem a gázt. Sőt, gázelvételkor néha le is állt, ahogy korábban itt írtátok, ilyenkor gyorsan be kellett gurulni menet közben, lendületből.
Aztán két hétig megint minden rendben. Persze az átlagfogyasztás kb. 8,5 liter lett, és időnként erőtlen volt a gép. Gondolkodtam, kéreztem ismerőst, esetleg a gázbovden rojtosodott ki valahol (Opel Ascona volt az előző kocsim
), vagy megint gyújtáshibája van (gyújtótekercs cserélve volt tavaly), vagy eltömődött valami és néha megmozdul.
Mivel kanyargós, keskeny utakon járok, és a motor leállásakor elmegy a szervo, gáz visszavételkor egyszer majdnem elszálltam a kanyarban.
Ekkor vettem a dolgot komolyan. Másrészt féltem, ha sokáig félig elégett üzemanyagot puffogok ki és sokszor lendületből begurulok, előbb -utóbb a katalizátort is megviseli. A családom férfitagjai tapasztaltabbak és lelkemre kötötték, hogy vegyem meg a Haynes ide vonatkozó kötetét, mert abban rendes fényképek és leírás van, olvasgassam.
nem a nyelv volt a probléma, hanem hogy sosem néztem a géptető alá
. Amit biztosan meg tudtam állapítani, hogy eléggé le kell építeni a motor tetejét, hogy hozzáférjek legalább a folytószelephez.
Mivel minden nap hordom a gyereket vele, nem volt kecmec, irány a szerviz - Ford Petrányi Budaörsi út.
Rögtön mondták, hogy fojtószelep vagy alapjárati motor lehet (na az meg mi?). Végül alapjárati motort cseréltek és
két gyújtáskábelt, azóta nincs ilyen problémám kb. 55ezer volt vége. Volt nálam egy készlet Ford gyertya is, de arra végül nem volt szükség. Elkértem a hibás alapjárati motort, tiszta korom volt. Valószínű a városi közlekedés és a tavaszi benzinadalékok nem tesznek jót neki.
Remélem, nem voltam túl hosszú...