Bobak! köszönjük a hozzászólást. A hozzászólásodban ráismertem 1-2 mondatomra, hadd védjem meg őket. Tudniillik, az mind szép és jó ami elméletben működik. Ezt nem vitatom, és hasznos dolognak tartom, DE a gyakorlat kicsit mást mutat. ESP-ről itt szó se esett, ugyanis sajnos a fordék elég kevés modellbe szerelnek. Tehát maradjunk a sima ABS-nél amiről beszéltünk eddig. Ritka az olyan helyzet amikor nyíl egyenesen fékezel főleg ha vészhelyzet van. Az oktató is azt tanítja meg az ösztön is azt mondja hogy kerüld ki, próbáld meg elkerülni az ütközést. namármost, ezt feltételezve rögtön feleslegessé válik az ABS megléte, ugyanis ahhoz hogy érjen valamit egyenesen kell menni, kanyarodáshoz fel kell engedni a féket, és ha ezt megteszi az ember, tized másodpercek alatt kell mérlegelnie és döntenie, és kormányoznia és elkerülni a balesetet. ABS vagy anélkül, ez teljesen mindegy. Kiegészíteném közben saját magamat, hogy azért tudjuk mihez tartani magunkat, az én autómban amivel a baleseteim voltak egy 91-ben gyártott ABS votl és csak az első tengelyen. ennél ma már jóval kifinomultabb rendszerek vannak de viszonyításnak jó ez is.
Sajnos a tapasztalatom azt mutatja és a statisztikák is hogy több a baleset az ABS-es kocsikkal mint azokkal amikbe nincs. Ennek két oka van: 1. sajnos az abs nem helyettesíti a vezetői tudást, és egyre több a marha az utakon. 2. egyre több a széria abs-es kocsi, amikbe inkább nem firtatom milyen elavult technikák kerülnek. Ne hasonlítsuk se a BMW-t se a mercit, sőt a 70-es évek amerikai autóiba szerelt ABS-t meg biztonsági rendszereket se a mai európai kis és alsó középkategóriás autókhoz, mert szégyelhetnénk magunkat hogy 2009-ben ilyen technikákat használunk.
és kicsit kitérnék az 1. számú okra, nem egyszer hallottam már olyant hogy "úgyis van ABS a kocsiban, nem fogom kockásra fékezni a gumit", két hét múlva TK volt az autó. és nem régi autó hozzáteszem.
Másik fele a dolognak, hiszek abban hogy a technika nagyban megkönnyíti és biztonságosabbá teheti a közlekedést, de sose fogja kijavítani az emberi hülyeséget, és az emberi tudatlanságot. Ha javasolhatok valamit, ne ABS-re meg tökömtudja milyen kütyüre költsünk, hanem menjünk el rendszeresen vezetési tréningekre és tanuljuk meg kezelni a saját autónkat úgy hogy ha meg is csúszunk vagy váratlan vészhelyzet lép fel akkor is meg tudjunk állni biztonsággal az autóval.