Szia!
Augusztus végén vettem át, 1,4 fresh, EST váltóval. Klassz!! 4000 km van most benne.
Már meg volt rendelve, amikor találtam egy csomó tesztet, azóta tudom, hogy mindenféle hülyeséggel! Kényelmes, rendkívül gyorsan megszokható. (Kb 5 km után váratlan fékezésnél a bal lábam elindult a nemlétező kuplungpedál irányába, ott viszont a fékpedál volt... Miután a feleségemet leszedtem a szélvédőről, mentünk tovább. 1 nap odafigyelés, 2. nap kevésbé, 3-4 nap múlva már teljesen elmúltak az évtizedes reflexek. Ami jó: nincs nincs olyan, hogy nem indul, lefullad, nem vált... Ami rossz: 2 hónap elteltével 1-ből kettőbe 2-be kézzel rakom, mert gyakran későn vált, ez különösen a budapesti dugókra igaz! (Meglódul a sor, s lassan araszolunk 50 métert. Nem vált föl, viszont a motor pörög, a benzim meg ömlik le a torkán.) 2-3, 3-4 nagyon finom, időben történik, s pontos, 4-5 viszont túl hosszú. 55-60-nál már rángatás nélkül mehetne az 5, különösen a folyamatosan ennyivel haladó kocsisorban, de nem vált fel, 65-70-nél. Hát fellököm kézzel.
Az automata visszaváltások viszont szépen mennek, van motorfék, méghozzá érezhetően.
Országúton, vagy éjfélkor a városban nagyon kényelmes, mindig automata üzemben használható. Előzéskor teljesen jó az 1, vagy erősebb gáznál a 2 fokozat visszaváltás, motor felbők, az utas meg nem tehet mást, belepréselődik az ülésbe. ((Persze nem sportkocsi, de azért megy rendesen))
A feleségem, amikor először vezette, nem akarta érteni, s 5 perc után követelte, hogy cseréljünk helyet, ez megszokhatatlan. Aztán meg nem akart kiszállni, mert hogy dodgem-ezni jó... Persze őt a fogyasztás sem érdekli (a kútnál mindig én fizetek) így nem zavarja, hogy dugóban haladva fél órán keresztül van egyesben.
Ami még aggaszt: 8,5-9 liter között van az átlagfogyasztásom. Ugyanazon az útvonalon, ahol előtte a diesellel. 5-5,5 liter/100km volt. Persze nem ezt akarnám elérni, de azért 7 liter alatt vártam volna. Nem tudom, hogy baj-e, de a szervizben azt mondták, hogy szivesen elvisznek egy tesztkörre, ahol jól mérhető a dolog, illetve összehasonlítható más autókkal. Vidéken ritkán járok, Budapesten viszont elég nehéz jó fogyasztást produkálni.
A múltkor végeztem egy tiszta mérést: M0-ra az M5-nél felhalytottam, elérve a 80 km/órát 0-ztam az átlagfogyazstás mérőt. Sikerült a 70-es útig ezt a tempót tartani (+-5 km/h), ez 18 km a fogyasztás 5,2-volt. Namost ez jó, vagy rossz?
Ha konkrét kérdésed van, válaszolok, ha tudok.