Szakszervízben cseréltettem a fékfolyadékomat (munkadíj 0,4óra=2800Ft + 1liter Ford Super DOT4=2200Ft).
Gondoltam leírom, hogy történt, mert egy kicsit eltért a szokásos gyakorlattól.
Előkészületek:
1. Leszívták a régi folyadékot a tartályból és feltöltötték újjal.
2. A szerelő zárt kulccsal meglazította a levegőztető csavart. (Elöl kezdte, mert szerinte az első és hátsó külön fékkörön van. Szerintem jobb a legtávolabbi ponton, vagyis balra hátul kezdeni.)
3. A levegőztetőre csatlakoztatott egy benzincsövet (nem átlátszó !!!!), melynek végén egy átlátszó műa. palack volt. A cső a teljes eljárás során nem ért le a palackban levő folyadékba.
Csere kerekenként:
4. Az egyik szerelő megnyitotta a levegőztetőt, a másik 5-öt pumpált. A palackba csorgott egy kis folyadék.
5. A szerelő lezárta a levegőztetőt és azt mondta a másiknak: pumpáld fel és tartsd lenyomva. Majd rövid időre megnyitotta a levegőztetőt mialatt a pedál nyomva volt. Egy kis folyadék kifröcskölt, és gondolom magával sodorta a buborékokat.
6. Ezt megismételték 3-szor minden keréken, minden kerék után feltöltve a tartályt és elfogyott kb 0,5 liter fékfolyadék.
7. Ekkor mondtam, hogy mivel nem lehet látni, hogy friss-e a kijövő folyadék, kérek még egy fél litert és ismételjék meg az egészet.
Kuplung folyadékcsere:
8. Utána megkértem, hogy a kuplung hidraulika hengerben is cseréljék le a folyadékot. (Kemény vagyok, mint a Rolling Stones
).
9. A szerelő rácsatlakoztatta a csövet a kuplung működtető munkahenger levegőztetőjére és megnyitotta a csavart. Azt mondta, hogy pumpálni veszélyes, mert a dugattyú leragadhat a szélső helyzetben. Viszont nem is kell, mert elegendő várni. És kb. 10 perc alatt ki is csorgott 1 deci folyadék. Ezután lezárta a csavart. (A kuplung ki tudja magát levegőzni, ha egy kis levegő belekerül.) Feltöltötte és lezárta a tartályt.
Így csinálja a szakszervíz. Nem bonyolult, de két ember kell hozzá.
Az egyetlen probléma a beragadt levegőztető csavarok meglazítása. Csak zárt kulcsot szabad használni!
Én még annyit módosítanék, hogy a cső legyen átlátszó, hogy lássuk, mikor jön a friss folyadék és a cső mindíg érjen bele a palackban levő lébe.
Sok sikert a házi megvalósításhoz és várom a kommenteket.